Brahms, Barber, Rørstad

Tid

Sted
Parken kulturhus

Dirigent: Rune Bergmann
Solist: Ai-Ling Chiu, fiolin

Brede Rørstad:
“I am a storefront window” (Klatronisk overtyre for symfoniorkester og trommesett. Urfremføring!)
Samuel Barber:
Fiolinkonsert
– Allegro
– Andante
– Presto in moto perpetuo
Johannes Brahms:
Symfoni nr. 1 i C-moll
– Un poco sustenuto – Allegro
– Andante sostenuto
– Allegro e grazioso
– Adagio – Piu andante – Allegro

Ai-Ling Chiu var våren 2006 solist med Ålesund Symfoniorkester i Sibelius’ fiolinkonsert. Hun har siden det vært to år i Gøteborg hvor hun har gjort et eksklusivt diplomstudium, som hun fullførte i august 2008 som solist i Barbers fiolinkonsert med Gøteborg Symfoniorkester, til stående applaus og med strålende kritikk.

Ai-Ling Chiu er nå tilbake som fiolinist i Ålesund Strykekvartett. Hun spiller for tiden på en Ansaldo Poggi fiolin lånt til henne frem til sommeren 2009 fra Chi Mei Foundation i Taiwan.

Brede Rørstad er født 1979 og er fra Giske, og gikk musikklinjen ved Fagerlia Vgs. Siden har han studert komposisjon, direksjon og elektronisk musikk ved Lewis & Clark College i Portland, Oregon. Han etablerte the Music Population Orchestra og the Music Population Project som en del av arbeidet med å utforske nye rammer rundt kammermusikk. Han står også bak prosjektet Can You Hear It? som utforsker forholdet mellom arkitektur og musikk. Han arbeider i et åpent musikalsk landskap (klatronika) der popmusikk møter klassisk musikk og har skrevet kammermusikk, musikk til film, teater, reklame og til bandprosjektet Heartfelt.

Samuel Barber startet arbeidet med fiolinkonserten i Sveits sommeren 1939, de to første satsene ble skrevet før krigsutbruddet og Barbers retur til Amerika. Konserten ble skrevet på oppdrag for et ungt supertalent som slett ikke var fornøyd med det lyriske og melodiske preget på de første satsene og ønsket noe mer virtuost. Den 3.satsen derimot, ble imidlertid for virtuos for bestilleren, som nektet å betale for verket. Konserten ble urfremført av Albert Spalding i 1941, og har gradvis økt i popularitet til å bli en av de mest spilte amerikanske verk for fiolin.

Johannes Brahms arbeidet med sin første symfoni i hele 21 år, fra 1855-1876! Grunnen kan delvis være at Brahms hadde en svært selvkritisk holdning, hvor mye ble ødelagt og det meste omformet og forandret i løpet av arbeidet. Men også en forventning fra omgivelsene om at han skulle ta over arven etter sitt store forbilde, Beethoven. Brahms har hentet inspirasjon fra Beethovens symfonier, med rytmiske motiv fra 5.symfonien, og melodisk fra finalen i Beethovens 9. Brahms symfoni nr. 1 kalles ofte for Beethovens 10. Symfonien ble umiddelbart populær og ga Brahms et løft til å skrive sine resterende 3 symfonier i årene som fulgte.