Category Archives: Konserter

Nyttårskonserter 2024

Parken Kulturhus Lørdag 20.januar kl 18.30 og søndag 21.januar kl 18.30

Dirigent: Aage Richard Meyer

Solister: Renate Ekerhovd, sopran og Markus Bjørlykke, tenor

Konferansier: Hans-Christian Vadseth

Ålesund Operakor ved Marianne Ravn Stavseng

Ålesund Ballettskole ved Carola Teti

Klaversolist: Josef Nedregård

Tradisjonen tro inviterer Ålesund Symfoniorkester til en musikalsk nyttårsfeiring!

Her blir det fengende musikk av Lehar, Verdi, Donizetti, Leoncavallo, Johann Strauss og Tchaikovsky, og ikke minst en hel avdeling med Leonard Bernsteins udødelige amerikanske musikk fra Candide og West Side Story med mer.

Solister i år er den unge og fremadstormende koleratursopranen Renate Ekerhovd sammen med tenor Markus Bjørlykke, som kommer fra Hareid og har gått på musikklinjen her i Ålesund for ikke så mange år siden!

Som vanlig har vi alliert oss med Ålesund Operakor og deres leder Marianne Ravn Stavseng.

For å bygger videre på det gode samarbeidet med Ålesund Ballettskole har vi alliert oss med den unge pianisten Josef Nedregård slik at deres eldste dansere skal gitt seg i kast med finalen fra Tsjaikovskijs klaverkonsert.

Hans-Christian Vadseth vil som konferansier lede oss gjennom årets nyttårskonserter!

Billetter kjøpes her

Adventskonsert med Helene Bøksle

Parken Kulturhus, søndag 26. november kl. 18:30

Med elever fra Musikk- dans- drama linjen ved Ålesund Vgs

Dirigent: Trond Husebø

Vi kan endelig igjen ønske velkommen til konsert med Helene Bøksle som vokalsolist i en variert og stemningsfull adventskonsert, hvor også elever fra MDD linjen ved Ålesund Vgs vil delta.

Flem og Tsjaikovskijs Pathétique

Parken Kulturhus, søndag 29. oktober kl. 18:30

Dirigent: Bjarte Engeset

Solist (piano): Itamar Golan

Denne søndagen fremfører vi Kjell Flems klaverkonsert sammen med pianisten Itamar Golan.

Den internasjonale stjernepianisten Itamar Golan har sin base i Paris, og er kjent fra for sitt samarbeid og plateinnspillinger med en rekke av verdens fremste sangere og instrumentalister, som Barbara Hendricks, Shlomo Mintz, Maxim Vengerov, Misha Maisky, Tabea Zimmermann og Janine Jansen.

Kjell Flem har sin utdanning fra Norge, Finland, USA og Japan. Hans musikk har blitt framført i en rekke land og i 2005 vant han også kunstnerprisen til Ålesund by. Flem fyller 80 år i oktober, og klaverkonserten er et av hans viktigste orkesterverk som ikke tidligere har vært fremført her i hans hjemby.

Kvelden avsluttes med Pjotr Tsjajkovskijs siste symfoni “Pathétique” som er et av de siste verkene til den russiske komponisten. Under den musikalske ledelsen av Bjarte Engeset fra Ørsta spilles denne populære symfonien som hadde sin urframføring bare ni dager før komponistens død i 1893.

Familiekonsert

Parken Kulturhus, søndag 17.september kl. 17:00

Dirigent: Tom Gontier

Program:

Variasjoner over Gubben Noa Bellmann, arr. Sture Hedløv

Leketøysymfonien Joseph Haydn

Tubaen Tubby George Kleisinger:

Forteller: Inger Bakke Solist: Per Slyngstadli, tuba

Peter og Ulven Sergej Prokofiev:, fremført med film til.

Indre Strøk strykeorkester medvirker også.

I september kan vi fortrylle vårt publikum med lett og munter musikk som er til både unge og gamle ører. Vi spiller ikke bare Leopold Mozarts “Leketøysymfoni”, men også “Tubaen Tubby” av George Kleinsinger. Kvelden avsluttes med Sergej Prokovjevs “Peter og Ulven” hvor orkesteret spiller til animasjonsfilmen av Suzie Templeton som vant oscar for beste animasjon i 2008.

Orkesteret spiller under den musikalske ledelsen av den belgiske komponisten og dirigenten Tom Gontier, og det kan allerede avsløres nå at programmet kommer til å begeistre stort og smått.

17.mai konsert: “Brudeferden i Hardanger”

Parken Kulturhus 17.mai kl 18.30

Musikk/orkestrering: Halldor Krogh til stumfilmen “Brudeferden i Hardanger” fra 1926.

Dirigent: Lars-Thomas Holm

Solist: Jorunn Maire Kvernberg, hardingfele

Årets festkonsert nasjonaldagen blir en virkelig nasjonalromantisk opplevelse for både øyne og ører i det vi presenterer Rasmus Breisteins legendariske stumfilm “Brudeferden i Hardanger” fra 1926, til Halldor Kroghs symfoniske arrangement og komposisjoner basert på spillelistene til musikerne som spilte til filmen da den ble fremvist på 1920-tallet.

1

Rollos Stemme (La Voix de Rollon) – Ålesund Kirke 19. mars kl 17.00

Sammen med Ålesund Kammerkor kan vi endelig, etter flere år med uqtsetllelser presentere urfremføring av Bjørn Morten Christophersens oratorium om Gange-Rolv. 

Urfremførelsen er tenkt som en gave fra Ålesund Symfoniorkester og Ålesund Kammerkor til Ålesund By sitt 175 års jubileum. 

Verkets satser: 
I. Gravskrift – Epitafium  
II. Rollos tvil I  
III. Vandrarsong  
IV. Rollos tvil II  
V. Fritenkarsalme  
VI. Rollos tvil III  
VII. Rømdene drøymer  
VIII. Rollos tvil IV  
IX. Gamle Trond/Snorre om Gange-Rolv 

Komponist: Bjørn Morten Christophersen 
Sjefsdirigent: Lars-Thomas Holm  
Solister: Victoria Nava, sopran  
Jeanette Goldstein, mezzo  
Thorbjørn Guldbrandsøy, tenor  
Magne Fremmerlid, bass 
Orgel: Nikolas Fehr 

Medvirkende kor:  
Ålesund Kammerkor
Kammerkoret Con Spirito. 
Ensemble Dali

Verket og urfremførelsen er støttet av Stiftelsen Kjell Holm, Norsk kulturråd, Norges Korforbund, Sparebanken Møre, samt våre øvrige sponsorer og bidragsytere.

Nyttårskonserter 2023

Parken Kulturhus lørdag 21. kl 18.30 og søndag 22.januar kl 18.30

Dirigent og konferansier Michael Pavelich

Solister: Frøy Hovland Haltbakk, sopran og Marius Roth Christensen, tenor

Med Ålesund Operakor, ved kormester Marianne Ravn Stavseng

Endelig kan vi igjen invitere til en storslått nyttårskonsert i Parken Kulturhus. Et champagnesprudlende repertoar med både highlights fra opera, operette og musikalverdenen, men også noen mindre kjente overraskelser. I år har vi også med oss ballett, Carola Teti ved Ålesund ballettskole tar med seg sine eldste elever i en fengende koreografi til Prokofievs musikk.

Årets solister er den unge, fremadstormende lyriske sopranen Frøy Hovland Holtbakk fra Skurdalen i øvre Hallingdal. Hun hadde sin debut i Nasjonaloperaen høsten 2021 som Lauretta i Gianni Schicchi, og er no ansatt som solistpraktikant i Den Norske Opera & Ballett sesongene 21/22 og 22/23.

Tenoren Marius Roth Christensen har en allsidig karriere. Han ble først kjent som gitarist og vokalist i rockebandet Seigmenn, og studerte siden ved Østlandets Musikkonservatorium og Statens Operahøgskole. I 2006 debuterte han ved Nasjonaloperaen i rollen som Tamino i Tryllefløyten – en rolle han siden har gjort her en rekke ganger. Fra 2013 har han vært fast medlem av solistensemblet ved Den Norske Opera & Ballett. Marius gjorde seg også bemerket i sin deltakelse i NRK sin Stjernekamp i 2021.

Michael Pavelich var med å bygge opp Opera Nordfjord helt fra starten i 1998, og har vært kunstnerisk leder og dirigent for alle deres produksjoner. Dette innebærer foruten en lang rekke operaer, en imponerende rekke musikaler og turneer i regionen og nasjonalt.

Juleroser med Herborg Kråkevik 27.november

Sted: Ålesund Kirke

Tid: 18.30

Dirigent: Torodd Wigum

Ålesund Symfoniorkesterinviterer til storslått Julerosekveld med Herborg Kråkevik, Nina Lykke, Mathias Eick og Espen Berg og ikke minst Ålesund Kulturskoles barnekor 123-klang ved Lisbet Lislevatn!

Herborg Kråkevik tar i år med seg musikken og suksesskonseptet Juleroser til noen utvalgte scener rundt om i landet. På turnéen har hun med seg forfatteren Nina Lykke, trompetvirtuos Mathias Eick og pianist Espen Berg. I Ålesund får publikum gleden av å oppleve dette sterke laget sammen med Ålesund Symfoniorkester og barnekor fra Ålesund Kulturskole, under ledelse av Torodd Wigum.

I tillegg til ny og tradisjonell julemusikk, vil disse eminente formidlerne gi publikum fortellinger, dikt og humoristiske høydepunkt fra Juleroser-heftene. Det blir adventstemning, julelatter- og tristesser, klassiske julefortellinger og helt rykende ferske tekster om hverandre. 

De siste årene har juleheftet Juleroser med redaktør Herborg Kråkevik blitt en kjær del av julestemningen i mange hjem rundt om i landet. Julen 2020 kom albumet Juleroser med helt nye julesanger signert mellom andre Aurora Aksnes, Odd Nordstoga og Anne Grete Preus, innspilt av Herborg og Bergens Filharmoniske Orkester. På albumet medvirker også Bjørn Eidsvåg, Fargespill, Trygve Skaug, Marianne Pentha, AURORA og Mathias Eick. 

I 2021 kom albumet «Barnas Juleroser» med julesanger og fortellinger som har stått på trykk i juleheftet med samme navn som Herborg også er redaktør for. På albumet opptrer Herborg sammen med Julerosekvintetten, Bolteløkka Jentekor, Bislett Guttekor og Kåre Conradi. Julerosekveld består av sanger fra begge album.

– Dette skal bli ei juleforestilling som snakkar til alle krinkar og krokar av julehjarte vårt! Jul er følsomme greier, og litt kunst gjer alltid godt, om det no er musikk, litteratur eller biletkunst. Eg håpar de vil koma og oppleva Juleroser frå scenen. Me skal gjera alt me kan for å underhalda og røra dykk og forhåpentlig gje alle litt fred i førjulsinnet, sier Herborg.

Unge Solister 23.oktober

Sted: Parken Kulturhus

Tid: kl 18.30

Dirigent: Stian Svendsen

Solister, Indre Strøk, Rythm&Horns m m

I anledning Ålesund Kulturskoles 50års jubileum inviterer Ålesund Symfoniorkester blir dette en konsert i samarbeid med både ensembler tilknyttet kulturslkolen, som Rythm& Horns og Indre Strøk, samt et utvalg unge talenter som solister! En festkonsert med mye variert musikk.

Ulfrstad Finale!

Konsertforedrag i Kulturhusets Foajé kl 17.00: Ved Astrid Kvalbein og Lars-Thomas Holm. Et utvalg av Ulfrstads sanger vil bli fremført av Lisbet Lislevatn og Tor Øyvind Hummelsund, samt avduking av Ola Stavsengs Ulfrstad byste i byparken. (Fri entré)

kl.18.30 Symfonikonsert: Ulfrstad Finale 
Dirigent Lars-Thomas Holm
Solist: Sigsten Folgerø

Program:

Marius Moaritz Ulfrstads klaverkonsert, revidert 2022

Introduksjon og Allegro

Andante religioso

Allegro quasi una fantasia

Carl Nielsens Symfoni nr 1 i g-moll, opus 7

Andante

Andante

Allegro comodo

Finale: Allegro con fuoco