Category Archives: Konserter

Beatles in Symphony

En symfonisk hyllest til The Beatles

Drammensbandet Det Betales har gjort hyllest til The Beatles i flere ti-år, og er det største The Beatles tribute bandet i Norge. Med sine arrangement for fullt symfoniorkester har de de siste årene gjort stor suksess både på østlandet, i Trondheim og i Kristiansund.

Sammen med Ålesund Symfoniorkester skal de fremføre en rekke av The Beatles udødelige slagere.

Musikken til The Beatles er mangfoldig, og inneholder det meste fra enkel rock & roll til avanserte komposisjoner. Det var produsent Georg Martin som introduserte The Beatles for klassisk musikk, og de var svært produktive og lærevillige. Da låten Yesterday tok verden med storm i 1965, var det med kun Paul McCartney tilstede i studio sammen med en strykekvartett. Dette hadde aldri tidligere skjedd i rockehistorien. 

Senere arrangerte bandet en rekke låter med fullt strykearrangement. Låter som Penny Lane, Sgt. peppers lonely heart club band, Something, The long and winding road, Lucy in the sky with diamonds, og mange fler. Faktisk ble musikken så avansert at The Beatles sluttet å spille live, og de fikk selv aldri fremføre denne musikken fra scenen. 

 

Med Ålesund Symfoniorkester vil vi sørge for at publikum kan få høre og oppleve både disse og mange av de andre kjente låtene her i Ålesund, sammen med bandet Det Betales 

 

Dirigent: Carl Nilsen

Dørene åpner:
Foajeen kl 17.30
Hovedsalen ca kl 18.10

Billetter kjøpes her
 

Nasjonal Festkonsert

Parken Kulturhus 17.mai kl 18.30

Dirigent: Tom Ole Elgsaas

Solist: Tor Øyvind Hummelsund, klaver

Program:

Edvard Fliflet-Bræin Ouvertyre Opus 2

Edvard Fliflet Bræin “Ut mot havet”

Johan Halvorsen Norsk rapsodi nr 1

Edvard Grieg Klaverkonsert i a moll

Tradisjonen tro inviterer Ålesund Symfoniorkester til Nasjonalromantisk festkonsert nasjonaldagen. I år med verk av 100års jubilanten Edvard Fliflet-Bræin, samt Johann Halvorsen og ikke minst Edvard Griegs udødelige klaverkonsert!

Årets solist er Tor Øyvind Hummelsund. Han var solist med orkesteret i Griegs klaverkonsert for nøyaktig 30år siden, i 1994, og vi gleder oss stort til å ha ham med oss som solist igjen på dette verket! I 1994 fullførte han sin utdanning i Trondheim som pianist og han mottok dette året Ålesund bys kunstnerstipend. Tor Øyvind er også utdannet lege og spesialist i psykiatri, men har stadig vært aktiv som kammermusiker, solist og akkompagnatør i hele regionen.

Tom Ole Elgsaas er en ung og allsidig dirigent fra Kristiansund med erfaring fra en rekke forskjellige sjangre og ensembler. Tom Ole ble i 2018 utvalgt til den norske elitesatsing for dirigenter, og han fullførte sitt dirigentstudium ved Universitetet i Stavanger våren 2022 med professor Bjarte Engeset og Peter Szilvay som veiledere. Etter deltagelse i Prinsesse Astrids internasjonale dirigentkonkurranse 2022 ble Elgsaas tildelt Finn Audun Oftedals minnestipend som beste norske deltaker. Han har siste året blant annet dirigert Trondheilm Symfoniorkester og Sønderjyllands Symfoniorkester.

Billetter kjøpes her

Franske Sommernetter

Ålesund Kirke 14.april kl 18.30

Dirigent: Halldis Rønning

Solist: Marianne Beate Kielland

Program:

Hector Berlioz Sangsyklusen «Les Nuits d ́été”

César Franck Symfoni i d-moll

Søndag 14.april inviterer vi til en vårlig konsert i Ålesund Kirke med fransk musikk på programmet.

Den store franske symfoniker, Hector Berlioz er en av de svirkelig store, romantiske reformatorer i musikkhistorien. Han har skrevet den vidunderlige sangsyklusen “Les Nuits d´été” / “Sommernetter” som vi er så heldige å få fremføre med Marianne Beate Kielland som solist. Mezzosopranen Marianne Beate Kielland er en av våre internasjonalt mest anerkjente sangere, hun har de siste 20årene medvirket i over 60 plateinnspillinger nasjonalt og internasjonalt på de største selskaper, og: hun har også spilt inn nettop dette verket!

Konsertens andre hovedverk er Cesar Francks fremste symfoniske verk, Symfoni i d-moll, fra 1888.

Vår dirigent på denne konserten er Halldis Rønning, en av norges fremste kvinnelige dirigenter som tidligere har dirigert oss i fremførelsen av Mendelssohns Lobgesang symfoni.

Billetter kjøper her, og direktesalg i kirken fra 1 time før konsert

Nyttårskonserter 2024

Parken Kulturhus Lørdag 20.januar kl 18.30 og søndag 21.januar kl 18.30

Dirigent: Aage Richard Meyer

Solister: Renate Ekerhovd, sopran og Markus Bjørlykke, tenor

Konferansier: Hans-Christian Vadseth

Ålesund Operakor ved Marianne Ravn Stavseng

Ålesund Ballettskole ved Carola Teti

Klaversolist: Josef Nedregård

Tradisjonen tro inviterer Ålesund Symfoniorkester til en musikalsk nyttårsfeiring!

Her blir det fengende musikk av Lehar, Verdi, Donizetti, Leoncavallo, Johann Strauss og Tchaikovsky, og ikke minst en hel avdeling med Leonard Bernsteins udødelige amerikanske musikk fra Candide og West Side Story med mer.

Solister i år er den unge og fremadstormende koleratursopranen Renate Ekerhovd sammen med tenor Markus Bjørlykke, som kommer fra Hareid og har gått på musikklinjen her i Ålesund for ikke så mange år siden!

Som vanlig har vi alliert oss med Ålesund Operakor og deres leder Marianne Ravn Stavseng.

For å bygger videre på det gode samarbeidet med Ålesund Ballettskole har vi alliert oss med den unge pianisten Josef Nedregård slik at deres eldste dansere skal gitt seg i kast med finalen fra Tsjaikovskijs klaverkonsert.

Hans-Christian Vadseth vil som konferansier lede oss gjennom årets nyttårskonserter!

Billetter kjøpes her

Adventskonsert med Helene Bøksle

Parken Kulturhus, søndag 26. november kl. 18:30

Med elever fra Musikk- dans- drama linjen ved Ålesund Vgs

Dirigent: Trond Husebø

Vi kan endelig igjen ønske velkommen til konsert med Helene Bøksle som vokalsolist i en variert og stemningsfull adventskonsert, hvor også elever fra MDD linjen ved Ålesund Vgs vil delta.

Flem og Tsjaikovskijs Pathétique

Parken Kulturhus, søndag 29. oktober kl. 18:30

Dirigent: Bjarte Engeset

Solist (piano): Itamar Golan

Denne søndagen fremfører vi Kjell Flems klaverkonsert sammen med pianisten Itamar Golan.

Den internasjonale stjernepianisten Itamar Golan har sin base i Paris, og er kjent fra for sitt samarbeid og plateinnspillinger med en rekke av verdens fremste sangere og instrumentalister, som Barbara Hendricks, Shlomo Mintz, Maxim Vengerov, Misha Maisky, Tabea Zimmermann og Janine Jansen.

Kjell Flem har sin utdanning fra Norge, Finland, USA og Japan. Hans musikk har blitt framført i en rekke land og i 2005 vant han også kunstnerprisen til Ålesund by. Flem fyller 80 år i oktober, og klaverkonserten er et av hans viktigste orkesterverk som ikke tidligere har vært fremført her i hans hjemby.

Kvelden avsluttes med Pjotr Tsjajkovskijs siste symfoni “Pathétique” som er et av de siste verkene til den russiske komponisten. Under den musikalske ledelsen av Bjarte Engeset fra Ørsta spilles denne populære symfonien som hadde sin urframføring bare ni dager før komponistens død i 1893.

Familiekonsert

Parken Kulturhus, søndag 17.september kl. 17:00

Dirigent: Tom Gontier

Program:

Variasjoner over Gubben Noa Bellmann, arr. Sture Hedløv

Leketøysymfonien Joseph Haydn

Tubaen Tubby George Kleisinger:

Forteller: Inger Bakke Solist: Per Slyngstadli, tuba

Peter og Ulven Sergej Prokofiev:, fremført med film til.

Indre Strøk strykeorkester medvirker også.

I september kan vi fortrylle vårt publikum med lett og munter musikk som er til både unge og gamle ører. Vi spiller ikke bare Leopold Mozarts “Leketøysymfoni”, men også “Tubaen Tubby” av George Kleinsinger. Kvelden avsluttes med Sergej Prokovjevs “Peter og Ulven” hvor orkesteret spiller til animasjonsfilmen av Suzie Templeton som vant oscar for beste animasjon i 2008.

Orkesteret spiller under den musikalske ledelsen av den belgiske komponisten og dirigenten Tom Gontier, og det kan allerede avsløres nå at programmet kommer til å begeistre stort og smått.

17.mai konsert: “Brudeferden i Hardanger”

Parken Kulturhus 17.mai kl 18.30

Musikk/orkestrering: Halldor Krogh til stumfilmen “Brudeferden i Hardanger” fra 1926.

Dirigent: Lars-Thomas Holm

Solist: Jorunn Maire Kvernberg, hardingfele

Årets festkonsert nasjonaldagen blir en virkelig nasjonalromantisk opplevelse for både øyne og ører i det vi presenterer Rasmus Breisteins legendariske stumfilm “Brudeferden i Hardanger” fra 1926, til Halldor Kroghs symfoniske arrangement og komposisjoner basert på spillelistene til musikerne som spilte til filmen da den ble fremvist på 1920-tallet.

1

Rollos Stemme (La Voix de Rollon) – Ålesund Kirke 19. mars kl 17.00

Sammen med Ålesund Kammerkor kan vi endelig, etter flere år med uqtsetllelser presentere urfremføring av Bjørn Morten Christophersens oratorium om Gange-Rolv. 

Urfremførelsen er tenkt som en gave fra Ålesund Symfoniorkester og Ålesund Kammerkor til Ålesund By sitt 175 års jubileum. 

Verkets satser: 
I. Gravskrift – Epitafium  
II. Rollos tvil I  
III. Vandrarsong  
IV. Rollos tvil II  
V. Fritenkarsalme  
VI. Rollos tvil III  
VII. Rømdene drøymer  
VIII. Rollos tvil IV  
IX. Gamle Trond/Snorre om Gange-Rolv 

Komponist: Bjørn Morten Christophersen 
Sjefsdirigent: Lars-Thomas Holm  
Solister: Victoria Nava, sopran  
Jeanette Goldstein, mezzo  
Thorbjørn Guldbrandsøy, tenor  
Magne Fremmerlid, bass 
Orgel: Nikolas Fehr 

Medvirkende kor:  
Ålesund Kammerkor
Kammerkoret Con Spirito. 
Ensemble Dali

Verket og urfremførelsen er støttet av Stiftelsen Kjell Holm, Norsk kulturråd, Norges Korforbund, Sparebanken Møre, samt våre øvrige sponsorer og bidragsytere.

Nyttårskonserter 2023

Parken Kulturhus lørdag 21. kl 18.30 og søndag 22.januar kl 18.30

Dirigent og konferansier Michael Pavelich

Solister: Frøy Hovland Haltbakk, sopran og Marius Roth Christensen, tenor

Med Ålesund Operakor, ved kormester Marianne Ravn Stavseng

Endelig kan vi igjen invitere til en storslått nyttårskonsert i Parken Kulturhus. Et champagnesprudlende repertoar med både highlights fra opera, operette og musikalverdenen, men også noen mindre kjente overraskelser. I år har vi også med oss ballett, Carola Teti ved Ålesund ballettskole tar med seg sine eldste elever i en fengende koreografi til Prokofievs musikk.

Årets solister er den unge, fremadstormende lyriske sopranen Frøy Hovland Holtbakk fra Skurdalen i øvre Hallingdal. Hun hadde sin debut i Nasjonaloperaen høsten 2021 som Lauretta i Gianni Schicchi, og er no ansatt som solistpraktikant i Den Norske Opera & Ballett sesongene 21/22 og 22/23.

Tenoren Marius Roth Christensen har en allsidig karriere. Han ble først kjent som gitarist og vokalist i rockebandet Seigmenn, og studerte siden ved Østlandets Musikkonservatorium og Statens Operahøgskole. I 2006 debuterte han ved Nasjonaloperaen i rollen som Tamino i Tryllefløyten – en rolle han siden har gjort her en rekke ganger. Fra 2013 har han vært fast medlem av solistensemblet ved Den Norske Opera & Ballett. Marius gjorde seg også bemerket i sin deltakelse i NRK sin Stjernekamp i 2021.

Michael Pavelich var med å bygge opp Opera Nordfjord helt fra starten i 1998, og har vært kunstnerisk leder og dirigent for alle deres produksjoner. Dette innebærer foruten en lang rekke operaer, en imponerende rekke musikaler og turneer i regionen og nasjonalt.