Peter Jablonski

Festkonsert

Tid

Sted
Parken kulturhus

Solist: Peter Jablonski, klaver
Dirigent: Rune Bergmann

Geirr Tveitt:
Velkomne med Æra
Edvard Grieg:
Klaverkonsert i A-moll
– Allegro molto moderato
– Adagio
– Allegro moderato è marcato
Johan Svendsen:
Symfoni nr. 2 i B-dur
– Allegro
– Andante sostenuto
– Intermezzo
– Finale (Andante – Allegro con fuoco)

Peter Jablonski er vokst opp i Sverige, begynte som 11-åring på konservatoriet i Malmö, og debuterte som solist med orkester som 12-åring. 17 år gammel flyttet han til London og startet som yngste post-graduate student noen gang ved Royal College of Music med både klaver, direksjon og komposisjon. Som student der imponerte han Vladimir Ashkenazy, som tok han med på turneer og han gjorde en prisvinnende plateinnspilling for Decca. Siden har Jablonski spilt med mange av de beste orkestre og største dirigenter i Amerika, Asia og Europa, med et bredt repertoar fra alle de store romantiske konserter til urfremføring av nye klaverkonserter. Peter Jablonski spiller også mye kammermusikk, og har en egen festival i Sverige hver sommer. I 2005 ble han av Kong Carl Gustav hedret med ”Litteris et Artibus”-medaljen.

Geirr Tveitt var en av de viktigste norske komponistene i det 20. århundret. Han hadde slekt i Hardanger, der han også bodde de siste 20 årene av sitt liv. Musikken hans forener elementer fra den franske kunstmusikken med norsk folkemusikktradisjon. Hans mest kjente verk er orkestersuitene “Hundrad hardingtonar frå Hardanger”. “Velkomne med Æra” er den første og mest spilte satsen.

Edvard Grieg er regnet som den viktigste og mest kjente av alle norske nasjonalromantiske komponister, og var inspirert av norsk folkemusikktradisjon. På oppfordring fra Ole Bull reiste han til Leipzig, senere også til København, for å studere komposisjon. Sammen med familien reiste han mange ganger til Søllerød i Danmark for å oppsøke det varme klimaet der. I løpet av sommeren 1868 skrev han sin berømte pianokonsert i Søllerød.

Johan Svendsen er en annen viktig norsk nasjonalromantisk komponist. Han har falt litt i skyggen av Edvard Grieg, men i motsetning til Grieg, som skrev best for klaver, var Svendsen en mester i komponering for orkester. I fjor fremførte Ålesund Symfoniorkester hans 1. symfoni. I år fremfører vi hans symfoni nr. 2 i B-dur. Dette er hans beste symfoni, og sikkert også Norges flotteste!