Utnevnelse av Æresdirigent

Utnevnelse av Æresdirigent

Ålesund Symfoniorkester har gleden av å annonsere at orkesterets mangeårige kunstneriske leder, Bjarte Engeset, har takket ja til å bli orkesterets første æresdirigent. Utnevnelsen innebærer at Engeset vil lede orkesteret gjennom en konsert i året og Engeset vil tiltre i den nye posisjon fra og med 1. januar 2016.

Bjarte Engeset (f. 1958) er frå Ørsta og har studert direksjon med Jorma Panula ved Sibelius-akademiet. Ved hans diplomeksamen i 1989 som var ein av dei beste i Akademiet si historie, fekk han den høgast oppnåelege poengsummen. I 1991 vart han beden til det vidkjende dirigentseminaret i Tanglewood i USA.

Engeset har vore sjefdirigent og kunstnarisk leiar for Tromsø Symfoniorkester og for «Det Norske Blåseensemble». Han har i ei årrekkje vore kunstnarisk leiar for Nordlysfestivalen og Opera Nord og permanent gjestedirigent for det Flamske Radio- symfoniorkester.

Engeset har dirigert konsertar, turneproduksjonar og CD-innspelingar med leiande orkester i alle nordiske land og Baltikum. Han har dirigert Royal Philharmonic Orchestra, St.Petersburg Philharmonic Orchestra, Czech Philharmonic Orchestra, Zagreb-Filharmonien, Royal Scottish National Orchestra, Bournemouth Symphony, Flamsk Radiosymfoniorkester, alle med strålande kritikkar. Hans konsertar med Baltimore Symphony i November 2005 vart mottatt med publikumsovasjonar og særs rosande omtale i m.a. The Washington Post. I juni 2006 leia han Moskva Radio Symfoniorkester under gjestepel på den prestisjetunge østerrikske Wörthersee Classics-festivalen i Klagenfurt.

Engeset har gjort mange kritikerroste CD-innspelingar:
– Johan Svendsen sine symfoniar med Bournemouth Symphony Orchestra. (Naxos)
– De fire CD-innspelingane av Geirr Tveitt´s Orkestersuiter frå «100 Hardingtonar» og klaverkonsertar (solist Håvard Gimse) med Royal Scottish National Orchestra (Naxos) har oppnådd flere «Editor´s Choice» i Gramophone og høgaste utmerkingar i BBC Music Magazine.
– «Norske Orkesterfavoritter» med Island Symfoniorkester. (Naxos)
– Verk av Klengel med NDR Filharmoniske Orkester (CPU)
– Flere CD-innspelingar av flamsk musikk med det Flamske Radiosymfoniorkester.(Klara)
– CD med «Madredeus» og Flamske Radiosymfoniorkester (EMI)

Engeset leiar innspelinga av Naxos´nye «Grieg Orchestra Edition». Volum 1 utgjeve hausten 2004 inneheld Klaverkonserten, Ouverturen «I Høst» og 4 Symfoniske Dansar, spelt inn med med Royal Scottish National Orchestra og med Håvard Gimse som solist. Plata har mottatt glimrande internasjonal presseomtale. Innspelinga av Sibelius og Sinding sine fiolinkonsertar på Naxos med Henning Kraggerud og Bournemouth Symphony er også blitt utropt til ein av de mest spennande på markedet.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Appointment of Honorary Conductor Laureate

The Norwegian conductor Bjarte Engeset completed his training with Jorma Panula at the Sibelius Academy in Helsinki in 1989. In 1990 he was a prizewinner in the Nordic Conducting Competition and since his participation in the 1991 Tanglewood seminar he has conducted leading orchestras throughout Scandinavia, as well as in Britain, Germany, Belgium, the Czech Republic, Romania, Slovakia, Estonia and the United States. He made his London début with the Royal Philharmonic Orchestra in 1997, while continuing to play a leading part in festivals throughout Norway, working both in the concert hall and in the opera house. He has frequently conducted the Oslo Philharmonic Orchestra and shared conducting duties with Mariss Jansons during the orchestra’s three-week tour of Asia. He has been music director of the Tromsø Symphony Orchestra, the Norwegian Wind Ensemble, artistic director of Northern Norway’s Northern Lights Festival and Opera Nord, and permanent guest conductor of the Flemish Radio Orchestra. Since 2007 he has served as chief conductor of Sweden’s DalaSinfonietta. His acclaimed recordings for Naxos include works by Svendsen, Tveitt, Grieg, Sibelius and Sinding.