gravplass

Dødsmesse – Verdis rekviem

Tid
Sted
Ålesund kirke

Dirigent: Bjørn Sagstad
Medvirkende: Aalesund Operakor, musikkstudenter fra Fagerlia vgs

Giuseppe Verdi: Rekviem

Giuseppe Verdi var kjempepopulær i sin samtid. Han skrev for det meste operaer, og var like stor i Italia som Wagner var i Tyskland. I 1868 døde Gioachino Rossini, en annen kjent operakomponist, og Verdi samlet 13 italienske komponister for at alle skulle skrive hver sin sats til “Messa per Rossini”. Rekviemet ble skrevet og fullført, men forestillingen ble avlyst i siste liten, og notene gikk tapt. En amerikansk forsker klarte senere å finne igjen notene, og stykket ble urfremført i 1988.

Men tilbake til Verdis tid; han ble rasende fordi forestilligen ble avlyst. Han skyldte på dirigenten, Angelo Mariani, som visstnok hadde sabotert prosjektet. De to hadde hatt et livslangt vennskap, men denne hendelsen avsluttet det. (muligens kombinert med at Marianis forlovede også hadde et godt øye til Verdi.)

Han jobbet videre med satsen han selv hadde bidratt med, “Libera me”, bestemte seg for å skrive sitt eget rekviem, dedikert til forfatteren Alessandro Manzoni.

Verdi selv var ikke kristen, han hadde bakgrunn som operakomponist, og dette var kontroversielt for mange. Men rekviemet ble en stor suksess!