Dirigentkurs for kordirigenter – i samarbeid med Norges Korforbund

Sted: Parken kulturhus, Øvingsstudio Parkgata 3
Tid:
14.-18. september 2016
SØKNADSFRIST: UTLØPT

Medvirkende:
Ålesund Symfoniorkester
Ålesund Strykekvartett
Kursleder:
 Lars-Thomas Holm
Dirigenter
(vil bli annonsert fortløpende)
Sindre Hugo Bjerkestrand
Ioana Maria Precup
Åsne Kvamme
Nikolas Fehr
Ive Buch Romme
Helga Jenssen Solstad
Britt Hilde Våge
Gunnar Røen
Ragnhild Eide Akslen
Anita Nøring
Program: Obligatoriske verk:
G. F. Händel: Sinfonia fra Messias
J. Haydn: Die Vorstellung des Chaos
fra Skapelsen
F. Mendelsohn: Overture fra Elias

+ tilvalgte orkesterverk for konsert
18. september 2016, kl. 1830.

14.-18. september 2016 avholdes det et dirigentkurs i samarbeid med Norges Korforbund, for kordirigenter som ønsker å stifte bedre bekjentskap med det å dirigere et symfoniorkester.
Ofte blir kordirigenter stilt ovenfor utfordringen av å dirigere små og store orkestre, når deres respektive kor skal fremføre verk hvor slik besetning er påkrevd, f.eks. i kirkemusikalske verk.
Dette kurset tar derfor sikte på å gi deltakerne en del kunnskaper og erfaringer omkring orkesterdirigering, og deltakerne får mulighet til å gå i dybden på det å jobbe nært med profesjonelle strykere og et fullt symfoniorkester, i en arbeidsperiode på fem dager.

Ålesund Symfoniorkester, i samarbeid med Ålesund Strykekvartett, arrangerer derfor kommende høst et kort og intenstivt dirigentkurs  for kordirigenter som ønsker mer innsikt i fagfeltet orkesterdirigering.

Generell informasjon:
Max 10 aktive deltakere, kurspris 3500,- pr deltager.
Passive deltagere kan overvære all undervisning mot en
kurspris på kr. 500,-
Det er ingen øvrig aldersgrense for deltakerne, alle kan søke.
De 10 deltagerne som blir plukket ut til aktiv deltagelse skal forberede og dirigere to obligatoriske satser i løpet kursperioden.
G. F. Händels Sinfonia fra Messias er obligatorisk for alle, men deltagerne kan selv velge å konsentrere seg om Haydn eller Mendelssohn resten av kurstiden.
I tillegg til disse to stykkene skal deltagerne dirigere ett kort tildelt orkesterverk på konsert i Parken Kulturhus 18. september. kl 1830.
Tilsendelsen av disse orkesterverkene kommer i kort tid etter uttaket.

Timeplan:
Onsdag 14/9-2016, kl. 1600:
Forberedelsesdag:
– “Bli kjent”,
– Orkester- og partiturgjennomgang (emner: prøveteknikk, orkester- og partiturkunnskap)
– Klaverprøve: Teknisk gjennomgang av obligatoriske og tilsendte verk med klaverledsagelse.

Torsdag 15/9-2016:
Kl. 1100-1500:
Prøve med Ålesund Strykekvartett
Kl. 1900-2145: Prøve med Ålesund Symfoniorkesters blåsere
og slagverk

Fredag 16/9-2016:
Videoanalyse
Prøve med Ålesund Symfoniorkester

Lørdag 17/9-2016:
Prøve med Ålesund Symfoniorkester
Videoanalyse

Søndag 18/9-2016:
Generalprøve med Ålesund Symfoniorkester
KONSERT


Påmelding:
For påmelding: send CV, kontaktinformasjon (navn/adresse/tlf) og videomateriale (videolinker som youtube/vimeo osv.) til:

dirigentkursaalesund@gmail.com

Videomateriale:
– Bør vise kandidaten forfra (fra ensemblets side)
– Bør ha en samlet varighet på minimum 8 minutter.
– Minimumstiden kan fordeles over flere mindre verk, om man ikke har videomaterialet av et sammenhengende verk.
– Videomaterialet kan gjerne inneholde en konsertsituasjon med kandidatens kor (eller annet type ensemble).

SØKNADSFRIST: UTLØPT

Reise/Bo:
Reise og opphold er ikke inkludert i kursprisen, men Ålesund Symfoniorkester har egen avtale med Scandic Skandinavi i Ålesund, hvor deltagerne kan bo til redusert døgnpris. Ta kontakt om dette for registrering.

KORT OM DE MEDVIRKENDE:

Lars-Thomas Holm er kursets pedagogiske leder og kunstnerisk leder for Ålesund Symfoniorkester. Denne sesongen er Holm i tillegg assistentdirigent i Bergen Filharmoniske Orkester. Holm fullførte sitt diplomstudie i orkesterledelse med Kringkastingsorkesteret i 2011, under professor Ole Kristian Ruud.

Holm har dirigert en rekke norske og utenlandske orkestre som Norrköping Symfoniorkester, BBC Symphony Orchestra, Trondheim Symfoniorkester, SønderJyllands Symfoniorkester, Kristiansand Symfoniorkester, Trondheim Sinfonietta, Det Norske Blåse Ensemble, Baltic Youth Philharmonic, Berlin Sinfonietta, Norsk Ungdomssymfoniorkester, i tillegg til Forsvarets profesjonelle Musikkorps. Holm har også jobbet med solister som: Håkon Austbø, komponisten sir Peter Maxwell Davies, Ragnhild Hemsing, Terje Tønnessen, Tine Thing Helseth, Arve Tellefsen, Charlie Siem m.fl. Han har tidligere vunnet Norsk dirigentkonkurranse (2010) og deltatt i flere internasjonale mesterklasser.

Fra 2010 har Holm undervist ved klassene i ensembleledelse og vært en del av fagseksjonen i dirigering ved Norges Musikkhøgskole. Fra 2011 til 2013 var Holm dirigentstipendiat ved Institutt for Musikk Trondheim hvor han også ledet ensembleledelses-undervisningen for studieåret 2012/2013. Han har ved flere anledninger vært benyttet som direksjonslærer ved regionale masterclass og nasjonale dirigentsymposier.
Holm er for tiden ansatt som doktorgradsstipendiat i oppføringspraksis ved Norges Musikkhøgskole.

Ålesund Symfoniorkester (www.aaso.no) ble stiftet i 1945 og har hatt en rekke kjente dirigenter som kunstneriske ledere opp igjennom årene, deriblant Ernst Glaser, Bjarte Engeset og Rune Bergmann. Orkesteret teller ca. 60 musikere og er et såkalt semiprofesjonelt symfoniorkester, sammensatt av både amatører (i alle aldre) og profesjonelle musikere, hvor regionmusikere fra Ålesund Strykekvartett, kulturskolelærere og Møre-musiker-ordningen danner den profesjonelle stammen. Orkesteret holder årlig 7-8 konserter med fortrinnsvis klassisk orkestermusikk.

 Ålesund strykekvartett ble opprettet av Ålesund kommune i 1985, og er en profesjonell strykekvartett med musikere tilsatt i faste stillinger

Ålesund strykekvartett består av:
Ai-Ling Chiu, fiolin
Ove Kvangarsnes, fiolin
Linda Bønes, bratsj
Samuel Skrede, cello