Klangen av Sunnmøre

Sted: Parken kulturhus
Tid:
23. oktober 2016 kl. 18:30

Dirigent: Lars-Thomas Holm
Solist: Torun Stavseng (cello)


Program:

Felix Mendelssohn:
Hebridene
Kjell Flem:
Cellokonsert (urfremføring)
Marius M. Ulfrstad: Møre og Romsdal Suite (1929):
I.  Under Romsdalshorn
2. Borgund Kyrkjegard
3. Trollheimen
4. Kyrkjebåten
5. Sunnmørsalpane


I 2015 initierte Ålesund Symfoniorkester, i anledning  125-årsjubileet for Marius Moaritz Ulfrstads (1890-1968) fødsel,  Ulfrstadprosjektet. Prosjektet er i all hovedsak er et kuratorprosjekt for Ulfrstads liv og virke som komponist, samt et flaggskip for orkesterets mål og utvikling i de kommende år.
Med dette prosjektet vil orkesteret bl.a. ta sikte på å fremføre et verk av Marius Moaritz Ulfrstad i året, og deretter være med å bidra til å ivareta arven og historien rundt en av Sunnmøres og Norges viktigste komponister fra mellomkrigstiden. Ulfrstads verker vil bli oppført i den nye etablerte konsertserien i orkesterets sesongprogram, under tittelen «Klangen av Sunnmøre».

Ulfrstad var i stor grad preget av det som har blitt stående som ”norsk impresjonisme”, en stil som var fremtredende blant norske komponister i 1920-årene. Senere tids musikkforskning hevder at denne gruppen med komponister, med blant annet Ottorino Respighi i spissen , har  omtalt denne gruppen som ”jugend-komponister”. Dette var komponister som blandet den tyske musikkarven, med franske og italienske elementer. Ulfrstad har selv pekt på sin forbindelse til den franske impresjonismen, men også sitt nære forhold til norsk folkemusikk og Sunnmøres natur. Dette har satt sitt preg på hans stil, som i stor grad er klangorientert og stort sett løst fra funksjonsharmoniske virkemidler.

Kjell Flem: Konsert for cello og orkester

”I utforming av cellokonserten har jeg tatt hensyn til at celloen lett kan drukne i orkesterklangen. Derfor har jeg utformet orkestersatsen lekent og transparent i samspillet med celloen i allegro-delene. Orkesteret blir imidlertid tilgodesett med to store orkesteravdelinger samt en storslått finale.

Konserten har en lang innledning hvor celloen spiller alene. Når orkesteret kommer inn er uttrykket rolig og innadvendt, men øker i styrke og tempo frem mot en hurtig allegro-del.

Den første orkesteravdelingen blir avløst av en rolig og innadvendt episode hvor celloen har både en akkompagnerende og en solistisk rolle før en stor kadens blir bindeledd til en ny hurtig del. Så følger en ny orkesterdel som går over i en storslått finale.”

Verket er tilegnet Torun Stavseng.

Den norske cellisten Ttorun-4orun Stavseng har en bred musikalsk tilnærming og er aktiv som solist, kammermusiker og orkesterleder. Hun hadde sin oppvekst i Ålesund og i Ålesund symfoniorkester før hun begynte på sin profesjonelle karriere.

I 2010 ble hun tildelt Kungliga Musikaliska Akademiens Belöningssjetong for sin debut i Brittens cello-symfoni med Kungliga Filharmonikerna Stockholm. Samme år ble hun utnevnt som Ung Svensk Solist og tiltrådte som solocellist i Helsingborg Symfoniorkester, hvor hun jobbet i to år. Som solist har hun opptrådt med Oslo Filharmoniske Orkester, Helsingborg Symfoniorkester, Oslo Camerata og Ålesund Kammersolister. Torun har gitt konserter ved festivaler som Risør Kammermusikkfest, Open Chamber Music Prussia Cove, Festspillene i Elverum og Hardanger, Huddersfield Contemporary Music Festival og Ohai Chamber Music Festival.

Siden 2008 har Torun samarbeidet med den svenske pianisten Anna Christensson, og sammen har de holdt konserter i Skandinavia og Europa. I tillegg til å gjøre det klassiske repertoaret for cello og piano, jobber de for å utvide det, og neste år skal de urfremføre tre nye verk av nordiske komponister.

I 2012 formet Torun sammen med cellistene/komponistene Gregor Riddell og Colin Alexander ”Tre Voci”; en trio som utforsker ulike musikalske stilarter, alt fra transkripsjoner av vokalmusikk fra renessansen til nyskrevne verker. I januar 2014 utga de sin cd-debut i forbindelse med Kings Place London´s Out Hear-serie og holdt en påfølgende turné i England. Trioen har samarbeidet med bla. sopran og danser Silje Aker Johnsen, fiolinist Mira Benjamin, trompetist Eivind Lønning og jazzpianist Kit Downes. Alle medlemmene er også aktive improvisasjonsmusikere og Torun utvikler også en stadig større interesse for elektronikk og bruk av stemmen som instrument.

Et langt vennskap og samarbeid med fiolinist Liv Hilde Klokk har resultert i mange duokonserter i Europa, samt en årlig kammermusikk-event i deres vakre hjemby Ålesund. Sammen med bratsjist Ida Bryhn har de tre septemberfødte kvinnene formet Trio Virgo som i 2013-14  var ute på norgesturné med konsertforestillingen “Lodd:Mozart”: Mozart´s Divertimento for strykektrio ledsaget av et utvalg av hans brev.

Torun er også for tiden medlem av Cikada Ensemble.

Torun mottok sin Bachelorgrad i musikk fra Barratt Dues Musikkinstitute, Mastergrad fra Hochschule für Musik Stuttgart og Solistdiplom fra Edsberg/Kungliga Musikhögskolan Stockholm. Hennes lærere har vært Bjørg Lewis, Jean-Guihen Queyras, Frans Helmerson og Torleif Thedeén.

Torun spiller på en Matteo Goffriller-cello som generøst lånes ut av Dextra Musica Sparebankstiftelsen.

 

LTHLars-Thomas Holm (f. 1981) er vår nye sjefsdirigent og kunstnerisk leder for Ålesund Symfoniorekster, og i tillegg er han assistentdirigent i Bergen Filharmoniske Orkester for 2015-2017.

Holm har dirigert Norrköping Symfoniorkester,
Trondheim Symfoniorkester, Kristiansand Symfoniorkester, Sønderjyllands Symfoniorkester, Kringkastningsorkestret, Berliner Sinfonietta, Trondheim Sinfonietta, Baltic Youth Philharmonic Orchestra, Ungdomssymfonikerne, Det Norske Blåseensemble, Norsk Ungdomssymfoniorkester og alle Forsvarets musikkorps.

Holm har også jobbet med solister som: Bryn Terfel, Håkon Austbø, komponisten sir Peter Maxwell Davies, Terje Tønnessen, Lise Davidsen, Charlie Siem, Ann Helen Moen, Tine Thing Helseth, Arve Tellefsen, Ingrid Andsnes, Isa Katarine Gericke m.fl. Han har tidligere vunnet Norsk dirigentkonkurranse (2010) og deltatt i flere internasjonale mesterklasser med bl.a.: BBC Symphony Orchestra (London),  Michail Jurowski og Jorma Panula. Holm vært assistentdirigent for bl.a. Kristjan Järvi, Eivind Gullberg Jensen, Krysztof Urbanski og Thomas Søndergård, og er for tiden ansatt som doktorgradsstipendiat i oppføringspraksis ved Norges Musikkhøgskole.